9:00 - 16:00

Program Birou: Luni - Vineri

Sunați acum pentru programări

Facebook

Linkedin

9:00 - 16:00

Program Birou: Luni - Vineri

Sunați acum pentru programări

Facebook

Linkedin

 
Gociu & Asociatii > Blog  > Schimbări in domeniul asigurărilor auto. Din 08.09.2022 au intrat în vigoare modificări la Norma ASF nr. 20/2017

Schimbări in domeniul asigurărilor auto. Din 08.09.2022 au intrat în vigoare modificări la Norma ASF nr. 20/2017

Prin norma 18/2022, care intră în vigoare din 08 septembrie 2022, se modifică norma ASF nr. 20/2017 privind asigurările din România, legislația națională se actualizează conform legislației europene privind răspunderea civilă auto (RCA), mai mult din cauza unei proceduri de infrigement începută încă din 2018 împotriva României de către Comisia Europeană. Cele mai importante modificări care se vor regăsi în Norma ASF 20/2017 sunt:

  1. Constatarea amiabilă de accident va putea fi completată și electronic, nu doar pe hârtie, asigurătorii vor pune la dispoziția asiguraților mijloacele electronice necesare pentru încheierea acestuia în format electronic. Noua aplicație va reda automat dinamica evenimentului, cu ajutorul sistemului GPS. Constatarea amiabilă electronică va fi disponibilă abia din 15 octombrie 2022.
  2. Mașina la schimb. Au fost modificate și condițiile de acordare a despăgubirii ca urmare a consecinței lipsei de folosință a vehiculului avariat.

Avem diferențieri clare cu privire la perioada în care se poate acorda un vehicul la schimb, în cazul reparării vehiculului la un service autorizat sau de constatarea lui în categoria daună totală economică.

Dacă în legislația trecută, în cazul reparației vehiculului avariat, perioada maximă în care puteai închiria un vehicul era calculată prin transformarea în zile (în care poți beneficia de mașină la schimb) a timpului normat de reparație stabilit de sistemele de specialitate prin împărțirea la 4, acum perioada de timp în care poți opta pentru o mașină la schimb este perioada de timp în care proprietarul poate proceda la repararea acestuia, atunci când vehiculul nu mai poate fi utilizat din punct de vedere tehnic.

Astfel perioada se calculează de la data semnării documentelor care fac dovada introducerii în reparație a vehiculului, la care se poate adăuga perioada în care proprietarul efectuează demersurile necesare introducerii în reparație, dar nu mai mult de 3 zile lucrătoare de la data efectuării constatării avariilor și perioada cuprinsă între data avizării daunei și data constatării avariilor de către asigurător.

În cazul mașinilor care nu se mai repară și intră în categoria daunei totale economice, vehicul la schimb se poate obține între data avizării daunei și data la care asigurătorul RCA înaintează oferta de despăgubire.

  1. Asigurătorii RCA au dreptul absolut de a stabili prețurile polițelor RCA cu avizul ASF, care verifică dacă tarifele au fost calculate în conformitate cu dispozițiile în vigoare.

Raportându-ne la situațiile des întâlnite în practica Gociu și Asociații, cele mai importante modificări se conturează în materia „Lipsei de folosință”, autoturismul primit la schimb putând fi închiriat după cum urmează:

  • Perioada dintre avizarea daunei la asigurător (momentul anunțării daunei) și constatarea avariilor de către asigurător
  • Perioada dintre constatarea avariilor și introducerea în reparație dar maxim 3 zile lucrătoare
  • Perioada reparării autoturismului – justificată de documentul de introducere în reparație și predarea autoturismului reparat.
  • În cazul daunei totale perioada este cuprinsă între momentul avizării daunei la asigurător (momentul anunțării daunei) și data înaintării de către asigurător a ofertei de despăgubire.

Fara comentarii

Lasa un comentariu