Iată ce presupune un plan de reorganizare judiciară și cât de importantă este implicarea unui avocat
Reorganizarea judiciară este o procedură aplicată debitorului, persoană juridică, în vederea achitării datoriilor acestuia, în conformitate cu programul de plată a creanțelor.
Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență prevede acest tip de reorganizare, ca măsură de redresare a activității economice a unei societăți aflate în insolvență sau într-o stare iminentă de insolvență.
Cine poate propune un plan de reorganizare judiciară?
Potrivit legii, acest plan de reorganizare judiciară poate fi propus de:
- debitor;
- administrator judiciar;
- creditori.
Debitor
Acesta poate propune adoptarea măsurii cu aprobarea Adunării Generale a Acționarilor / Asociaților și cu condiția manifestării intenției de reorganizare, prin cererea introductivă. Măsura poate fi propusă în termen de 30 de zile de la afișarea tabelului definitiv de creanțe.
Pe de altă parte, nu poate propune un astfel de plan debitorul care a mai fost subiect al procedurii insolvenței într-un interval de cinci ani anteriori formulării cererilor introductive. De asemenea, nu poate formula o astfel de procedură nici debitorul care a fost condamnat definitiv pentru falsificare sau pentru infracțiuni prevăzute în Legea nr. 21/1996 sau ai căror administratori, directori și/sau asociați au fost condamnați pentru:
- bancrută frauduloasă;
- gestiune frauduloasă;
- abuz de încredere;
- înșelăciune;
- delapidare;
- mărturie mincinoasă;
- infracțiuni de fals;
- infracțiuni de Legea nr. 21/1996, în ultimii cinci ani anteriori deschiderii procedurii;
Administratorul judiciar
Datorită faptului că examinează situația economică a debitorului, acesta cunoaște situația patrimonială și este în măsură să propună un plan de reorganizare judiciară.
Administratorul judiciar poate demara acest proces de la data desemnării sale și până la îndeplinirea unui termen de 30 de zile de la data afișării tabelului definitiv de creanțe, cu condiția să fi manifestat această intenție până la votarea raportului prevăzut în art. 59 alin (2) din lege.
Creditorii
Potrivit art. 94 alin (1) lit. (c), unul sau mai mulți creditori care și-au anunțat intenția de a demara procesul de reorganizare judiciară, până la votarea raportului prevăzut la art. 59 alin. (2), și care dețin împreună cel puțin 20% din valoarea totală a creanțelor cuprinse în tabelul definitiv de creanțe, au posibilitatea întocmirii și propunerii unui plan de reorganizare. Acest plan poate fi propus de creditori în termen de 30 de zile de la data afișării tabelului definitiv de creanțe.
Cum te poate ajuta unul dintre avocații noștri în vederea elaborării unui plan de reorganizare judiciară?
Un avocat din cadrul echipei noastre, specialist în Drept Fiscal si Administrativ, te poate ajuta să:
- propui un plan de reorganizare;
- elaborezi un plan de reorganizare;
- în procesul de votare a planului de reorganizare de către creditori;
- te reprezinte în fața judecătorului sindic pentru a confirma planul de reorganizare;
- supravegheze implementarea măsurilor propuse în acest plan.
Care este obiectivul unui plan de reorganizare judiciară?
- Salvarea debitorului de la faliment, cu ajutorul uneia sau a mai multor modalități prevăzute de lege, aplicate împreună sau separat, proces ce presupune:
- restructurarea operațională și / sau financiară a debitorului;
- restructurarea corporativă prin modificarea structurii de capital social;
- restrângerea activității prin lichidarea unor bunuri din averea debitorului.
- Plata creanțelor potrivit programului de plată stabilit.
Avocații din echipa noastră îți asigură necesarul de expertiză și experiență în acest domeniu, astfel încât să te ajute să elaborezi un plan de reorganizare care să convingă toate părțile implicate în procedură de fezabilitatea și oportunitatea acestuia.
Confruntarea cu o astfel de situație nu este deloc confortabilă și nici ușoară, însă, dacă ai alături de tine profesioniștii potriviți, planul va funcționa și va putea fi implementat cu rapiditate și ușurință. Indiferent de calitatea avută într-un astfel de proces (debitor sau creditor), avocații noștri te vor ajuta să elaborezi un plan eficient, care să te scoată din impas.
Programează chiar acum o ședință de consultanță cu unul dintre specialiștii noștri în Drept Fiscal și Administrativ și lasă experții să te reprezinte.