Cine rămâne în casă după divorț? O întrebare cu implicații practice

În momentul în care doi soți decid să se despartă din punct de vedere legal, se încheie o poveste de iubire mai scurtă sau mai lungă, însă viața fiecăruia dintre ei, precum și toate aspectele practice care o însoțesc, trebuie să continue.
Tocmai de aceea, apare foarte des întrebarea „Cine rămâne în casă după divorț?”, iar, parcurgând articolul în continuare, vei afla câteva detalii importante cu privire la această problemă de la specialiștii noștri în Drept civil, cu adevărat profesioniști și cu o experiență îndelungată. Dacă, dupa citirea sa, încă mai ai nelămuriri, nu ezita să ne contactezi, pentru informații suplimentare!
În realitate, există mai multe posibile situații care trebuie avute în vedere după divorț. Astfel, poate exista situația în care casa a aparținut unuia dintre soți înaintea căsătoriei, aceasta fiind un bun propriu al soțului cumpărător sau există posibilitatea ca imobilul să fie achiziționat în timpul căsătoriei, având calitatea de bun comun al soților.
De asemenea, există posibilitatea ca cei doi soți, în timpul căsătoriei să închirieze un imobil, care va avea destinația de locuință. Pentru a putea stabili cine va avea dreptul să rămână în locuința închiriată după divorț, articolul 324 din Codul Civil stabilește faptul că:
„(1) …Beneficiul contractului de închiriere poate fi atribuit unuia dintre soți, ținând seama, în ordine, de interesul superior al copiilor minori (n.a. dacă există), de culpa în desfacerea căsătoriei și de posibilitățile locative ale foștilor soți;
(2) Soțul căruia i s-a atribuit beneficiul (…) este dator să plătească celuilalt soț o indemnizație pentru acoperirea cheltuielilor de instalare într-o altă locuință, cu excepția cazului în care divorțul a fost pronunțat din culpa exclusivă a acestuia din urmă (…)”.
Cu alte cuvinte, având în vedere fiecare situație descrisă mai sus, respectiv dacă imobilul este un bun propriu al unuia dintre soți, dacă acesta a fost achiziționat în timpul căsătoriei (având calitatea de bun comun) sau dacă imobilul a fost închiriat, problema va fi rezolvată în mod diferit după divorț.

Pe cale de consecință, imobilul în care au locuit cei doi soți poate fi partajat prin bună înțelegere sau prin intermediul instanței de judecată, care va avea în vedere mai multe criterii în atribuirea locuinței unuia dintre soți.
Răspunsul la întrebarea „Cine rămâne în casă după divorț?” are o importanță cheie, întrucât atribuirea locuinței se face din momentul despărțirii legale și până la rămânerea definitivă a unei hotărâri de partaj (iar această perioadă poate fi chiar și una de ani de zile). Prin urmare, în situația în care nu există înțelegere, în acest interval, unul dintre soți se va putea folosi de imobil, în timp ce al doilea va trebui să evacueze locuința și să găsească noi posibilități.
În concluzie, speța este una destul de complicată și care ține cont de multe aspecte, însă un avocat profesionist, precum cei de la Gociu & Asociații, te poate ajuta să obții ceea ce îți dorești!