9:00 - 16:00

Program Birou: Luni - Vineri

Sunați acum pentru programări

Facebook

Linkedin

9:00 - 16:00

Program Birou: Luni - Vineri

Sunați acum pentru programări

Facebook

Linkedin

 
Gociu & Asociatii > Blog  > Totul despre cazierul fiscal: ce înseamnă, la ce este necesar, cum te poate ajuta un avocat?

Totul despre cazierul fiscal: ce înseamnă, la ce este necesar, cum te poate ajuta un avocat?

cazier fiscal ce inseamna

În România, cazierul fiscal reprezintă un document deosebit de important și necesar în numeroase situații. Este un instrument esențial pentru persoanele fizice și juridice, deoarece conține informații cruciale despre situația fiscală a contribuabilului. În acest articol, vom explora în detaliu ce este cazierul fiscal, de ce este necesar, cât este valabil, cum se obține și cum te poate ajuta un avocat specializat, în acest sens.

Ce este?

Cazierul fiscal este un document oficial emis de Administrația Fiscală și conține informații despre obligațiile fiscale ale unei persoane sau entități înregistrate în România. Acest document oferă o imagine de ansamblu asupra plăților de impozite, taxe și contribuții sociale ale contribuabilului, într-un anumit interval de timp.

La ce este necesar?

Cazierul fiscal este necesar într-o varietate de situații, inclusiv:

1. Obținerea unui credit sau a unui împrumut bancar

Băncile și instituțiile financiare pot solicita cazierul fiscal, pentru a evalua riscul creditării. Un istoric fiscal pozitiv poate influența favorabil decizia de acordare a unui credit sau a unui împrumut.

2. Participarea la licitații și contracte publice

Persoanele sau companiile care doresc să participe la licitații sau să obțină contracte publice trebuie să prezinte un cazier fiscal curat. Acest lucru demonstrează buna credință și respectarea obligațiilor fiscale.

3. Încheierea unui contract de muncă

Potențialii angajatori pot solicita cazierul fiscal al unui candidat, în procesul de recrutare. Un cazier fiscal bun poate spori șansele de a obține un loc de muncă.

cazier fiscal ce inseamna

4. Tranzacții imobiliare

Atunci când cumpărați sau vindeți proprietăți, autoritățile fiscale pot cere cazierul fiscal, pentru a verifica datoriile fiscale ale părților implicate în tranzacție.

Cât este valabil?

Cazierul fiscal este valabil timp de 30 de zile de la data emiterii. Acest lucru înseamnă că trebuie actualizat în mod regulat, pentru a reflecta situația fiscală curentă a titularului.

Cum se obține?

Pentru a obține cazierul fiscal, trebuie să urmați acești pași:

1. Accesați platforma online a Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF)

Puteți solicita cazierul fiscal online, pe site-ul ANAF. Va trebui să vă autentificați și să completați formularul specific.

2. Plătiți taxa de eliberare a cazierului fiscal

Există o taxă asociată cu obținerea cazierului fiscal. Asigurați-vă că plătiți această taxă, înainte de a continua procesul.

3. Primiți cazierul fiscal

ANAF va procesa cererea dumneavoastră și vă va elibera cazierul fiscal, în cel mai scurt timp.

Cum vă poate ajuta un avocat?

Un avocat specializat în Drept fiscal poate fi de neprețuit în gestionarea cazierului fiscal. Pe lângă obținerea propriu-zisă a documentului, acesta poate oferi următoarele servicii:

1. Consultanță fiscală

Un avocat poate oferi consultanță detaliată cu privire la modul în care să vă îmbunătățiți situația fiscală și să evitați problemele viitoare.

2. Recursuri și contestații

În cazul unor discrepanțe sau erori în cazierul fiscal, un avocat poate contesta deciziile și poate acționa în favoarea dumneavoastră, pentru a le corecta.

3. Rezolvarea litigiilor

În cazul unor litigii fiscale, un avocat poate reprezenta interesele dumneavoastră în fața autorităților fiscale sau a instanțelor de judecată.

În concluzie, cazierul fiscal este un instrument esențial pentru oricine are obligații de această natură, în România. Este necesar într-o varietate de situații și poate influența semnificativ deciziile financiare și juridice. Cu ajutorul unui avocat specializat în Drept fiscal, puteți gestiona mai eficient cazierul fiscal și vă puteți asigura că respectați întotdeauna legile fiscale în vigoare.

Întrebări frecvente

1. Ce trebuie să fac dacă descopăr erori în cazierul meu fiscal?
În cazul în care găsiți erori în cazierul fiscal, contactați imediat Agenția Națională de Administrare Fiscală și consultați un avocat fiscal pentru asistență. Firma Gociu & Asociații vă poate ajuta în acest sens!

2. Pot solicita cazierul fiscal online?
Da, puteți solicita cazierul fiscal online, pe site-ul ANAF.

3. Care este costul obținerii cazierului fiscal?
Costul obținerii cazierului fiscal poate varia în funcție de situație, dar este important să plătiți taxa de eliberare specificată de ANAF.

Fara comentarii

Lasa un comentariu