9:00 - 16:00

Program Birou: Luni - Vineri

Sunați acum pentru programări

Facebook

Linkedin

9:00 - 16:00

Program Birou: Luni - Vineri

Sunați acum pentru programări

Facebook

Linkedin

 
Gociu & Asociatii > Blog  > Costuri înființare SRL: tot ce trebuie să știi

Costuri înființare SRL: tot ce trebuie să știi

costuri infiintare srl

Societatea cu răspundere limitată, cunoscută sub denumirea prescurtată de SRL, reprezintă cea mai frecventă formă de organizare, numărul celor care funcționează în prezent pe teritoriul României fiind de peste un milion.

Dacă doreșți, la rândul tău, să alegi această formă de organizare, este necesar să cunoști cât mai multe detalii despre pașii necesari pentru a face acest demers, despre documentele de care ai nevoie, precum și despre costuri înființare SRL.

Etapele înființării unei societăți cu răspundere limitată

De întregul proces te poți ocupa personal sau poți să apelezi la ajutorul unei firme de avocatură. În acest al doilea caz, vei suportă costuri înființare SRL ușor mai mari, însă vei economisi timp și energie și, în plus, vei avea garanția faptului că totul este făcut ca la carte și că nu va trebui să repeți drumurile spre diferitele instituții ale statului român.

Pe scurt, primul pas constă în alegerea și rezervarea unei denumiri pentru societate, realizată prin completarea unui formular unde treci trei variante de denumire. Urmează stabilirea sediului social în care urmează să se desfășoare activitatea și redactarea actului constitutiv, care cuprinde datele de identificare ale asociaților, rolul lor în companie și informații despre sediu, capital social și domeniul de activitate. Sunt necesare și semnăturile asociaților, în original.

Pașii următori presupun întocmirea declarației pe propria răspundere și depunerea actelor și înmatricularea la Oficiul Registrului Comerțului din zona în care se află sediul social.

costuri infiintare srl

Documente necesare pentru înființare

Atunci când evaluezi proceduri și costuri pentru înființare SRL, trebuie să ții cont care sunt actele de care vei avea nevoie, tu sau persoanele pe care le desemnezi. Acestea nu sunt deloc puține și, tocmai de aceea, le dau bătăi de cap celor care nu apelează la un avocat specializat.

Este vorba despre cererea de înregistrare și Anexa 1 pentru înregistrarea fiscală, despre declarația pe propria răspundere și dovada verificării disponibilității și rezervarii firmei, precum și despre acordul pentru utilizarea denumirii.

Alte documente necesare sunt actul constitutiv al societății, contractul de sediu social, actele de identitate ale administratorilor și dovezile privind plata tarifului legal.

Ce costuri pentru înființarea unui SRL vei suporta?

Specialiștii în domeniu îți vor explica faptul că societatea pe răspundere limitată este nu numai cea mai răspândită, dar și cea mai ieftină formă de organizare juridică.

Conform Legii 265/2022, care aduce modificări importante, în prezent nu mai este necesară depunerea specimenului de semnătură, nici depunerea capitalului social la momentul înființării societății, iar capitalul minim este de 200 de lei. În schimb, la Registrul Comerțului trebuie depuse taxe în valoare de aproximativ 150 de lei.

Dacă apelezi la o firma de avocatură pentru a realiza toate demersurile necesare, vei plăti costuri înființare SRL doar ușor mai ridicate, însă întregul proces se va desfășura mult mai rapid și te va scuti de numeroase bătăi de cap, oferind-ti garanția unor primi pași făcuți corect în lumea afacerilor.

Fara comentarii

Lasa un comentariu